15 Nov Ünye Gezilecek Yerler – Ünye Gezi Rehberi
İçindekiler
Ünye Gezilecek Yerler – Ünye Gezi Rehberi
Herkese merhabalar bu yazımızda Ordu Ünye Gezilecek Yerler ve Ünye Gezi Rehberi konusunda size yardımcı olmaya çalışacağım.Umarım hoşunuza gider hazırsanız başlayalım.
Ünye Gezi Rehberi
KADILAR ŞEHRİ ÜNYE
GÜN DOĞUMUNUN EN ÖZELİ, EN ANLAMLISI..
Karadeniz sahil şeridindeki tüm şehirler birbirine benzer, ancak öylesi özel yerleri vardır ki gezilesi, işte Ünye böylesi bir güzelliğe ev sahipliği yapar.. İskeleye inerim şehre ilk gittiğimde, doyasıya çekerim içime kokusunu her defasında, demli bir çay ve yanında Ünye simidi.. Balıkçılık mevsimi ise eğer seyre hiç doyum olmaz.. Küçük tekneler ve onlarca balığa çıkan balıkçılar ağlarını çoktan salmıştır denize, öğlen ızgarasını nasiplenmek için..
KADILAR YOKUŞUNDA TARİHİ YAŞAMAK
Son yıllarda Karadeniz turizminin artmasıyla beraber Ünye de nasibini almıştır bu turizmden, ancak ilçe alternatif turizm açısından çok yönlü bir potansiyele sahip.. Osmanlı döneminin en önemli kadıları burada yetişir ve yetiştirilirmiş.. İşte o kadılar bu sokakta yaşarmış, bu sebeple sokak Kadılar Yokuşu olarak adlandırılır.. Geleneksel Türk Mimarisin en güzel örneklerinden olan evler, restorasyon sonrası günümüz ilçe turizmine hayat vermiş.. Açıkçası sokakta gezerken bir an için dönemi yaşadık..
MAVİ İLE YEŞİLİN BULUŞMASINDA MOLA
Yorulduğunuzu hissettiğiniz anda oturup dinlenebileceğiniz ya da dilerseniz piknik yapabileceğiniz alanlar o kadar çok ki, güzeller arasından güzeli seçmek gibi bir hisse kapılıyorsunuz burada.. Benim favorim yeşil değil, mavi diyenlerdenseniz, Fener’e gidip denizin o muhteşem seyrine dalmak da çok keyif verici..
Muhteşem bir sahil şeridi burada tatil yapmak isteyenlerin en uğrak noktası.. Çünkü alternatifli plajları ile ağırladığını misafirlerine farklı ayrıcalık da sunuyor.. Gün doğumu kadar gün batımını izlemenin de keyfi apayrı..
ÇEKİÇ SESLERİNİN YENİDEN HAYAT BULUŞU
Türkiye topraklarının neredeyse çoğunluğunda geçmişin el sanatı ve önemli mesleği olan bakırcılık, bundan bir kaç yıl öncesine kadar yok olmak üzereydi..
Tüm Türkiye’de başlatılan çalışmalar güzel bir sonuca ulaştı ve bakırcılık yeniden hayat buldu.. Tıpkı Ünye’de de olduğu gibi..
Ünye’yi gezerken ister istemez yolunuz çarşıya çıkar, seslere doğru yaklaşır ve birbirinden güzel bakırları seçmekte zorlanırsınız.. Ustalar öylesi maharetli ki, günümüzde modernize olmuş eserlerine baka kalabilirsiniz.. Ünye’ye geldiğinizde, sokaklarında gezerken esnafla konuşun, sohbet edin, eminim çok keyif alacaksınız.. Sizi güler yüzle karşılayacaklardır..
OSMANLI DÖNEMİ EN ÖNEMLİ LİMAN KENTİ
Son yıllarda şehirde ciddi çalışmalar var.. Özellikle de Turizm’de daha neler yapabiliriz konusu masaya yatırılmış ve şehre adeta yeniden can verilmiş diyebiliriz.. Osmanlı dönemi en önemli liman kentlerindenmiş şehir ve günümüze dek önemini hep korumuş..
Sahil şeridinden, caddelerine, rengarenk sokaklarından, tarihi yapılarına kadar alternatif çok fazla.. Mavisini ve yeşilini saymıyorum bile.. İlçe 2 günlük geziyi 3-5 güne kadar çıkarabilmiş, bu da şehrin ekonomisinin can damarını ortaya turizm olarak koymuş diyebiliriz ve işte gezi severlerini bekliyor..
ŞEHRE BİR DE KALEDEN BAKIN
Büyük bir kaya kütlesi üzerine inşa edilen kalenin görkemli duruşunu kilometrelerce öteden görmek mümkün.. Yaklaştıkça her dönemin izlerini gördüğümüz kalenin tarihi M.Ö. 250 yıllarına kadar uzanıyor.. Kaleyi bu bölgede yaşayan her kavim kendilerine göre değiştirerek kullanmış.. Kimi uzun süre kimi kısa süre kalabilmiş.. Kalede bulunan bir diğer ayrıntı ise Kral Kaya Mezarları.. Bu mezarlar, sütun gibi dimdik kayaların 10 metre yukarısına oyularak yapılmış..
Kale mimarisinde Roma ve Pontus mimarisine ait izler görülüyor olsa da, kaleye son halini Osmanlı İmparatorluğu vermiş.. Kale kapısı Osmanlı tarafından yaptırılmış ve günümüzde de heybetli duruşuyla fotoğraf karelerinin vazgeçilmezi..
Karadeniz’i daha fazla keşfetmek için Karadeniz kategorimize göz atabilirsiniz.
Yorum Yok