Kastamonu Taşköprü Gezilecek Yerler

taşköprü

Kastamonu Taşköprü Gezilecek Yerler

Kastamonu Taşköprü Gezilecek Yerler

Kastamonu’nun tarihi yerleri diyince akla gelen ilk yer Taşköprü oluyor.Bu yazımızda size  14  mahalle  ve 126 köyden oluşan Taşköprü’den ve Kastamonu Taşköprü gezilecek yerler ‘den bahsedeceğim. İlçenin ismini görünce aklınıza sarımsak geldi değil mi? Biliyorum, değineceğim bu konuya ilerleyen yerlerde ? Burası Türklerin en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve yalnızca Türkler de değil, Hititler ve Romalılar da bu topraklarda yaşamış bir müddet. Son durağımızda göreceksiniz Pompeipolis Antik Kent’i. İşte bu kentin ismini aldığı kişi, Romalı bir komutan aslında. Fethedildikten sonra bir daha işgale uğramayan ve 1925 yılında Atatürk tarafından ziyaret edilmiş olan ilçemize göz atmaya hazır mısınız? Başlayalım öyleyse 🙂

Taşköprü Gezilecek Yerler

Kent Müzesi

Buranın yapılış amacı aslında müze değil. Sultan II. Mahmud  zamanında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasının ardından askerî ve bir noktada ekonomik düzenlemede ortaya çıkan eksikliği tamamlamak için Redif Birlikleri kurulmuş. Bu bina da aslında Redif Tabur Binası olarak inşa edilmiş. 1912’den sonra Osmanlı ordusu yeniden yapılanmış ve Redif Birlikleri kaldırılmış. Redif Taburu Binası uzun bir süre daha askerlik hizmetleri için kullanılıp sonrasında Sağlık Bakanlığı Dispanserine dönüştürülmüş. Dispanser kapandıktan sonra da, 2007 yılında Taşköprü Belediyesi’ne devredilmiş ve restore edilip 2017 yılında Kent Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Taşköprü

taşköprü

İlçeye adını veren, asırlara tanıklık etmiş ve asırlarca yaşayacak olan Taş-Köprü, ilçe girişinde Gökırmak üzerine Yağmur Bey’in oğlu Ali Bey tarafından 1366 yılında Celâlettin Beyazıt adına yaptırılmış. 68 metre uzunluğundaki, 7 gözlü bu sanat şaheserini, Türk kültürünün haşmet ve tevazuunu günümüze taşıyan bir tarih hazinesi olarak değerlendirmek mümkün. Tabii zaman geçtikçe köprünün bir kısmı toprağa gömülmeye başlamış. Yıllara meydan okumak zor, bu yüzden sağlam olarak 6 gözü ayakta. Böyle bile çok güzel görünüyor! Buram buram  tarih kokan bilgiler verdikten sonra mutfağınızı da düşündüğümü burada belirtmeliyim. Hâlâ kimi sokaklarımızda seyyar satıcıların ağzından duyarız: Taşköprü sarımsağı geldi! diye. Yolunuz buraya düştüğünde birkaç kilo almadan dönmezsiniz artık ? Uzun uzun anlatmaya gerek yok, ülkemizde çoğu gıdanın bir anavatanı var, sarımsak da Kastamonu Taşköprü’ye ait 🙂

Delibey Sokağı ve Delibey Konağı

taşköprü

Taşköprü ilçesinde bulunan bu konak ilçenin en büyük konağı olma unvanına sahip olan. İsmi de Moğol istilasından kaçıp vaktinde Taşköprü’ye yerleşen ve köklü bir geçmişe sahip olan Delibeyoğulları’ndan geliyor. Konak, ilçenin kültürünü ve aile yaşantısını gösteren ender konaklardan biri olarak biliniyor. İnce zarif oymaları ve odalardaki giriş tanzimleri ile görülmeye değer.

Gizlice Konağı Bahçesi

Delibey Sokağı’nda, Delibey Konağı’nın hemen çaprazında bulunan tarihî bir konak burası.  Bahçesi şu an kafe olarak kullanılıyor. Bu tür yerlerde kahve içip sohbet etmek ve gördüğünüz yapıya bir geçmiş düşlemek hobi hâline gelebilir 🙂

Donalar Kaya Mezarı

taşköprü

Taşköprü’ye 17 km mesafede bulunan Donalar Kaya Mezarı, yine aynı ismi aldığı köyde bulunuyor. Köyün batısında Karadere adında derin bir vadi var, mezar da bu vadinin ovaya çıktığı noktada yüksek bir kayanın üzerinde yer alıyor. Mezarın önünde iki sütunlu giriş var. Bu sütunların üzerinde de diz çökmüş boğalar var. Alınlık kısmı olarak adlandırılan yerde de kartal kabartması var. Kartalın alt kısımlarında ise peş peşe konulmuş aslan figürleri var. Bunların hepsinin mutlaka ki bir manası vardır. Hepsi güçlü hayvanlar, karada ve havada mücadele ettiklerinde genellikle galip gelen taraftalar. Mezarın islâmiyetten önce 7. yüzyılda Paphlagonialılar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor, çok ilginç değil mi? Mezara kadar belli bir süre araba ile gidilebiliyor.  Arabanın devam edemeyeceği noktada yaklaşık 15-20 dakika kadar toprak yoldan yürüdük. 5 dakika kayaya kadar tırmanmak gerekiyor, bu yüzden giderken giydiğiniz ayakkabılara çok dikkat edin. Biraz dik bir yamaçta yer alıyor anlayacağınız üzere, fakat görülmeye değer ? Uğramadan gitmeyin.

Şeyh Hüsameddin Tekke Cami

Şeyh Hüsameddin Cami, Taşköprü’nün Tekke Mahallesi’nde yer alıyor. Yapı adını, Selçuklu Emiri Çobanoğlu Şeyh Hüsameddin’den alıyor. Şeyh Hüsameddin, Oğuzların Kayı boyundan olup Selçuklu komutanlarından Muzaffereddin Yavlak Arslan’ın babası. Taşköprü, Bizanslılardan alınınca 1227 yılında Çobanoğulları Beyliği kurulmuş. Ailenin daha ne derece köklü bir geçmişe sahip olduğunu sanırım artık anlatmaya gerek yok ? Camiyi Selçuklu komutanı Yavlak, babası adına yaptırmış. Moloz taştan inşa edilmiş olan bu yapı kare planlı ve üzeri de kubbe ile örtülü. Kubbe de tamamen kiremit kaplı. Yanında yine kare biçiminde,   tek şerefeli bir minaresi var

Kara Mustafa Paşa (Taş) Camii

Kara Mustafa Paşa (Taş) Cami, ilçe merkezinde yer alıyor. Caminin kitabesi mevcut değil, bu sebeple kimin tarafından yaptırılmış olduğu bilinmiyor. Camiye adı verilen Kara Mustafa Paşa yaptırmış diye bir söylenti var halk arasında ama şimdiye dek bunu ispatlayacak herhangi bir belgeye rastlanmamış. Cami 1854 yılında tadilattan geçirilmiş. Şeyh Hüsameddin Tekke Cami gibi burası da moloz taştan yapılmış. Üzeri ahşap tavan ve çatı ile örtülü. Duyduğuma göre çok fazla tadilat görmüş ve bu dokunuşlar camiyi orijinal halinden hayli uzaklaştırmış.

Pompeipolis Antik Kenti

Ve tabii ki ilçenin en kıymetlisi Pompeipolis Antik Kenti’ne tekrar geldik.

Eğer Pompeipolis yazımı hâlâ okumadıysanız, buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

taşköprü

Taşköprü Belediye Başkanı Sevgili Abdullah ÇATAL’ı ziyaret ederek kendisine teşekkür ettik ve Taşköprü gezimizi sonlandırdık. Başkanımız ve ekibi bizleri çok güzel misafir ettiler ve yöreye ait Taşköprü sarımsağı simgesi olan plaket taktimi yaparak bizi onurlandırdılar.

Taşköprü bölgesindeki tüm bilgileri bize aktaran ve gezi rotamız konusunda konusunda  yardımcı olan Kültür Müdürü Mehmet TUĞCU tüm gün bize eşlik etti. Kendilerine çok teşekkür ederiz.

Kastamonu Taşköprü Gezilecek Yerler yazımız bu kadar umarım okurken benim kadar keyif alırsınız.

 

Tuğçe Şen
bakmadangezme1@gmail.com

Merhaba! Ben Tuğçe.

Yorum Yok

Post A Comment