Kastamonu Kanyonlar – Kastamonu Gezilecek Yerler

kastamonu kanyon

Kastamonu Kanyonlar – Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu Kanyonlar

Kastamonu gezilecek yerler denilince akla ilk gelen şey tabii ki Kastamonu Kanyonlar.Bu yazımızda görülmesi gereken Kastamonu Kanyonlarını ele aldım, umarım beğenirsiniz.Hazırsanız başlayalım.

Tarihi amazonlara kadar çıkan, görenleri hem sahilleri hem de dağları ile büyüleyen bir Karadeniz kenti Kastamonu… Kurtuluş Savaşı’mızın da önemli dönüm noktalarından biri olan Kastamonu, komşusu Bartın ile sınırlarının kesiştiği noktada Küre Dağları Milli Parkı’nı bulunduruyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından Avrupa’nın 100 sıcak noktasından biri ilan edilerek koruma altına alınan Küre Dağları, 2000 yılında da Milli Park statüsünü kazanmıştır. Küre Dağları Milli Parkı, upuzun kanyonlara, dünyada eşine nadir rastlanan karstik mağara oluşumlarına, görkemli şelalelere ve çok çeşitli ekosistemlerin barındığı ormanlara 37.000 hektarlık bir alan içerisinde ev sahipliği yapıyor. Örnek niteliğinde olan yaban hayatı koruma çalışmaları ile de Türkiye’nin ilk Pan Park’ı seçilen (Avrupa’nın Seçkin Milli Parkları Ağı) Küre Dağları Milli Parkı, misafirlerine hiç akıllarından silinmeyecek tarifsiz bol oksijenli hatıralar sunuyor.

Kastamonu Kanyonları

1) VALLA KANYONU

Kastamonu Kanyonlar

Kastamonu kanyonlar listesinin ilki Küre Dağları’ndaki Valla Kanyonu, yaklaşık 12 kilometre uzunluğunun yanı sıra derinliğinin de yer yer 1100 metreyi bulmasından kaynaklı geçişi en zor kanyonlar arasında yer alıyor.

Dünyanın en derin 2. kanyonu olan Valla Kanyonu, pek çok risk bulundurması nedeniyle tehlikeli bir geçiş olacağından sadece, profesyonel rehberler eşliğinde izin alarak özel ekipmanlarla geçişi sağlayabiliyorsunuz. Manzarasını tasvir etmeye kelimelerin yetmediği, Valla Kanyonu’na bakan, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10.Bölge Müdürlüğü’nce inşa edilen ahşap burgulu seyir terasları ise ziyaretçilerini gerçekten cezbediyor.

Özellikle sabahın ilk ışıklarında, her yanını saran sis bulutları sayesinde Küre Dağları, içerisinde bulunduğu iklim kuşağının bütün özelliklerini sergiliyor. Sanki Doğu Karadeniz’deymiş hissi yaşatan bu anlar sonrasında kendini masmavi gökyüzünün enerjisine bırakıyor ve yemyeşil bitki örtüsü tüm canlılığıyla sizi selamlıyor. Doğal yaşlı ormanlar, anıt ağaçlar, yalancı makilikler ve daha önce hiç görmediğiniz çeşit çeşit mantarlar da size muhteşem bir yol arkadaşlığı yapıyor.

Kastamonu Pınarbaşı ile Cide ilçeleri arasındaki Valla Kanyonu, Devrekani Çayı’nın açmış olduğu enfes bir görüntüye sahiptir. Pınarbaşı’na 26 kilometre uzaklıktaki Muratbaşı köyünün sınırlarından başlayıp yaklaşık 12 kilometre boyunca güneş ışıklarından mahrum kalarak, Cide’nin Hamitli Köyü Güveden mahallesinde ise tekrar gün yüzüne kavuşuyor. Devrekani Çayı, Kanlı Çay’ında kendisine sularını katmasının ardından daha da heybetli akmaya başlıyor. Devrekani Çayı, vadi yatağından Karadeniz’e kavuşana dek, bazen düden olup yer altına iniyor bazen de bir çocuk telaşı gibi içine sığmayıp taştıkça taşıyor.

Bölgedeki halkın Hacet Kalesi olarak tabir ettiği kanyon yatağının 800 ile 1200 metrelere ulaşan sarp duvarlarla çevrelendiği bazı bölümlerinin yılın belli dönemlerinde gün ışığına hiç kavuşamadığı biliniyor. Bu kayalıklardaki uçurumlarda kartal, şahin, akbaba gibi yırtıcı kuşların yaşadığı biliniyor.

Kanyonun içi profesyonel gruplar tarafından ve uygun ekipman olmadan geçilmediği için giriş ve çıkışlarda bulunan yerel rehberler ile kısa girişler yapabilirsiniz. Doğa sporlarının en hafif kollarından biri olan Trekking ya da kısa yürüyüşler ile Valla Kanyonu’nun keyfini çıkartabilirsiniz.

2)HORMA KANYONU

Kastamonu Kanyonlar - Horma

Küre Dağları Milli Parkı içindeki kanyonlardan bir diğeri de Ilıca Şelalesi’nin başlangıcı olarak kabul edilen Horma Kanyonu’dur. Valla Kanyonu’na göre daha keyifli ve en önemlisi daha az tehlikeli olduğu için doğa severler tarafından daha çok tercih ediliyor.

Pınarbaşı ilçe sınırlarından doğan, Zara Çayı’nın da içinden geçtiği Horma, dik ve yüksek duvarlara sahip derin bir vadi. Kayalık duvarların büyük bir kısmı sanki fotoğraf makineleri hep bizi çeksin der gibi ağaç ve sarmaşık türü bitkiler ile kaplanmış. Misafirlerin rahatça vakit geçirebilmesi ve yürüyebilmesi için yaklaşık bir buçuk kilometre uzunluğunda ahşap yürüyüş parkurları, asma köprüler ve dinlenme noktaları olarak tahta masalar yerleştirilmiş.

İlçe merkezine üç kilometre uzaklıktaki Horma, ne yazık ki, misafirlerin kanyonun kuzey çıkışında yer alan Ilıca Şelalesi olan hayranlığından biraz daha geri planda kalmış durumda. Bir saatlik yürüyüş ile kanyon girişinin sağ tarafından kuzeydoğuya doğru yönelen işaretli patikayı takip ederek 10 metre yükseklikten doğal havuz niteliğindeki gölete dökülen görkemli Ilıca Şelalesine ulaşabilirsiniz. Şelale yaz aylarında ise ziyaretçilerine ender görülen geniş bir yüzme alanı zevki sunuyor. Dilerseniz küçük bir tatil için Horma Kanyonu’nun hemen çıkışında bulunan büyük arazide çadır kurup, Ilıcanın berrak sularında serinlerken doğaya tekrar tekrar hayran kalabilirsiniz.

3) ÇATAK KANYONU

Kastamonu Kanyonlar - Çatak

Yaklaşık 7 km uzunluğunda ve 1000 metreyi geçen yüksekliğiyle görenleri kendisine hayran bıraktıran Kastamonu’nun doğasını en güzel şekilde sunan Azdavay Çatak Kanyonu, dünyanın sayılı kanyonları arasında yer alıyor. İki tarafı da yüksek kayalıklarla ve ormanlarla çevrili olan kanyon doğa tutkunlarına adeta görsel bir şölen yaşatıyor.

Kanyon, Çatak Köprüsü’nün 1-2 kilometre aşağısından başlayıp Nalbantoğlu Köyü’ne kadar kesintisiz bir şekilde yolculuğuna devam ediyor. Kastamonu’nun en önemli turizm değerleri arasında yer alan Çatak Kanyonu, merkeze 7 kilometre uzaklıkta olup, 6 kilometresi araçla 1 kilometresi de yaya olarak dağ içerisindeki yürüyüş parkurundan ilerleyerek, 900 metre yükseklikteki gözetleme noktasına ulaşılıyor. Diğer iki kanyona göre Çatak Kanyonu’nun zorluk derecesi oldukça düşük ama yine de ekipmanlarınızın tedbir açısından yanınızda olması gerekebilir. Gözetleme noktasına ulaştığınızda karşınızda duran kilometrelerce uzayan kanyonu seyretmek size unutulmaz anlar yaşatacaktır.

Ayrıca kanyondan yaklaşık 500 metre yukarda bulunan cam teras ise misafirlerini oldukça heyecanlandırıyor. Cam terasa çıkıp, muhteşem doğa manzarasını seyredip birbirinden güzel fotoğraf karelerini yakalayabilirsiniz.

Tuğçe Şen
bakmadangezme1@gmail.com

Merhaba! Ben Tuğçe.

Yorum Yok

Post A Comment