04 Sep Kapadokya Göreme Nerede Kalınır?Göreme Gezilecek Yerler
İçindekiler
Kapadokya Göreme Nerede Kalınır? Göreme Gezilecek Yerler
Merhaba canlar bugün sıkça sorulan “Kapadokya Göreme Nerede Kalınır?” ve “Göreme Gezilecek Yerler Neresi?” sorularını cevaplamaya çalıştım umarım keyif alırsınız.Hazırsanız yazımıza geçelim.
Kapadokya’nın eşsiz ve doğal mimarisi; bundan 60 milyon yıl önce etrafındaki dağların püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağışlar ve rüzgar ile aşınarak oluşturduğu mağara ve oyuklara verilen isim olan peribacalarına dayanıyor.
Bu tarihi süreçte, yaşayan uygarlık ve topluluklar peribacalarının ve kayaların içlerine evler, kiliseler ve manastırlar oymuş bunları süslemiş ve sığınacak ve barınacak yerler inşa etmişlerdir.
İlk insan yerleşimleri Paleolitik döneme kadar uzanıyor. Bulunan en eski kalıntılar Asurlular ve Hititler’e ait olmakla birlikte birçok Hristiyan topluluklarına sonrasında ise Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte tamamıyla Müslüman Türklere ev sahipliği yapmış olan Kapadokya binlerce yıllık medeniyetlerden izler taşıyan doğa ve tarihin bütünleştiği büyülü bir yer.
Kapadokya Göreme Nerede Kalınır?
Konumu itibari ile gezilip görülmesi gereken her yere 10-15 dk mesafede bulunan “Göreme”, Kapadokya’nın kalbi olarak geçer. Etrafında birçok vadi ve peribacası bulunmaktadır.
İşte bu büyülü atmosferin ortasında tüm güzelliklere göz alabildiğine hakim bir otel düşleyin.
Lunar Cappadocia Hotel, kendine has, son derece konforlu ve özel. Göreme bölgesinde görebileceğiniz en büyük ve keyifli bahçeye sahip olan tek yer olma özelliğini taşıyor.
Otele girer girmez içerideki atmosfer sizi etkisi altına almaya başlıyor.
Sabah uyandığınızda gözlerinizi “Cave Carved” denilen özel dizayn edilmiş mağara odalarında açtığınızı hayal edin. İsteğe göre şık verandalı veya özel teraslı odalardan birini seçebilir, kalabalık aileler için dubleks ya da kendinizi şımartmak için jakuzili oda seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Gün doğumunu izlerken bu harika otelin terasından sanki dokunacakmış hissi yaratarak üzerinizden süzülerek geçen balonları izleyebilirsiniz. Gün içinde yaptığınız etkinliklerin ardından yorgunluğunuzu özel sunum meyve tabağı eşliğinde şarabınızı yudumlarken Göreme Vadisi’nin eşsiz manzarasının keyfine varabilirsiniz.
Bu otelde konaklarken kendinizi milyonlarca yıllık tarihin içinde bulacaksınız.Güzel Atlar Diyarına hoş geldiniz…
Ekstra:
Güvenli Turizm Sertifikası’na sahip Lunar Cappadocia Otel’de Covid-19 salgınına dair gerekli olan her önlem alınmış.
Göreme Gezilecek Yerler
1.AŞK VADİSİ
Göreme Gezilecek Yerler : Aşk Vadisi
Tüm şehri ayaklar altına alan, eşsiz bir manzaraya sahip “Aşk Vadisi” ismini burada yer alan yaklaşık 4900 metre uzunluğundaki Aşıklar Tepesi‘nden almıştır. Göreme’den Çavuşin yönüne gidildiği sırada karşınıza çıkar. Ancak aynı zamanda Bağlıdere olarak da adlandırıldığından buraya varmak için Bağlıdere Vadisi yönlendirme tabelalarını izlemeniz gerekir.
Aşk Vadisi sevgilinizle gün doğumunu izlemek ya da balon turlarının oluşturduğu rüya gibi atmosferi fotoğraflamak için harika bir yer.
Bu olağanüstü yerin hikayesini anlatmadan olmaz.
Rivayetlere göre, evvel zaman içinde burada bulunan muazzam güzel bir köy varmış. Bilinmeyen bir nedenden köydeki iki aile arasında bir husumet başlamış ve bu husumet köyü ikiye ayırmış. İkiye ayrılan bu köylerdeki gençler birbirleriyle asla konuşmazlarmış. Kavgalar sürüp giderken, bu duruma dayanamayan iki köylü aralarında bir plan yapmışlar ve bu köylerden iki genci tanıştırmışlar. Bu iki genç birbirlerine aşık olmuşlar ve gizli gizli görüşmeye başlamışlar. Köy halkına yayılan bu aşk ise ikiye ayrılan köyü daha da düşman etmiş. Sonunda gençlere karşı gelemeyeceklerini fark edip onları evlendirmişler, hatta bir çocukları bile olmuş. Ancak bunlar husumetlerin devam etmesine engel olmamış ve bir gün iki ayrı köydeki kavgayı bitirmeyen köy ahalisi oğlanı öldürmüş. Kız ise kocasının ölümüne dayanamayıp intihar etmiş. Hazin sonla biten bu hikâyede zaman zaman bu iki aşık gencin ruhlarının geride kalan çocuklarını görmek için geldiği, bu vadiyi ziyaret ettiği ve aşklarının sonsuza kadar devam ettiği söylenir.
2.GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ / KARANLIK KİLİSE
Kapadokya geziniz sırasında görülmesi gereken ilk yerlerden biri olan Göreme Açık Hava Müzesi ile ilgili söylenebilecek en önemli şey 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor olması.
Kapadokya M.S. 2. yüzyıldan, 13. yüzyıla kadar dini hayatı yoğun bir şekilde yaşamış, manastır hayatına ev sahipliği yapmıştır. 3. yüzyıldan itibaren dönemin güçlü din adamları dini yayarak toplu manastır yaşamının benimsenmesinde etkili olmuştur. Göreme Açık Hava Müzesi bir dini eğitim ve düşünce merkezi olarak bu dönemlerde kurulmuştur.
Bu topluluklar, Hristiyanlığa ait geometrik şekiller ve dinsel içerikli resimler, Hz. İsa’nın ve İncil’in hikayelerini anlatan freskler ile bezenmiş özel mimarilere sahip kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma yerleri inşa etmiş, kilise duvarlarını değişik tekniklerde boyayarak günümüze kadar dayanan görsel bir şölen yaratmışlardır.
Bu eğitim sisteminin başlatıldığı Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gibi 18 kilisenin yanı sıra 11 tane de yemekhane bulunuyor.
3.GÜVERCİNLİK VADİSİ
Uçhisar’dan başlayıp Göreme’ye kadar uzanan ismini kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından alan Güvercinlik Vadisi seyrine doyum olmayan manzarası ve güvercinleri ile ünlüdür. 9. yüzyıla kadar bölge halkı buralardaki kayaların içine özel delikler oymuş ve güvercinlerin yuvası haline getirmişler. Güvercinlerden sağladıkları gübreleri üzüm bağlarında ve tarlalarda kullanarak lezzetli mahsüller elde etmek, yumurtalarını ise kilise ve manastır gibi önemli ibadet yerlerinin duvarlarındaki resimleri korumak için kullanıyorlarmış. Bu lezzetli üzümler sayesinde elde edilen şarapların ünü ve ibadet yerlerindeki birçok freskin korunarak günümüze kadar gelebilmiş olması bu güvercinler sayesinde olmuş.
4 kilometrelik bir yürüyüş yoluna sahip bu vadiyi ziyaretiniz sırasında buranın doğal güzellikleri arasında yer alan şelaleyi görmenizi ve dallarına nazar boncukları asılarak tutulan dileklerin kabul olduğuna inanılan nazar boncuklu ağaca uğramayı unutmamanızı öneririm.
4.PAŞABAĞLARI / ZELVE ÖREN YERİ / ZELVE AÇIK HAVA MÜZESİ
Paşabağları doğanın eşsiz harikalarından biri olan peribacalarının en yoğun olarak bulunduğu yerdir. Toplam 3 vadiden oluşan Zelve Ören yeri geziniz sırasında çeşitli kilise, manastır, yerleşim alanları, tünel, değirmen ve cami gibi yapılara rastlayabilirsiniz.
Eski dönemlerde keşişler peribacalarının içlerindeki kaya odalarda kendilerini dünyevi hayattan uzaklaştırmak için yaşamışlardır. Bazı peribacalarının içlerine oturma yerleri ve şapeller oyulmuştur. Bunlardan en önemlilerinden biri üç başlı peribacalarından birine Aziz Simeon adına yapılmış şapel ve inziva hücresidir.
5.KIZILÇUKUR VADİSİ
İsmini volkanik çöküntülerde oluşan demir oksitlenmesi sebebiyle rengi kızıllaşmış tüf kayalardan alan Kızılçukur Vadisi’nde gün batımını izlemenin seyrine doyum olmaz. Güneşin batmaya yakın daha da kırmızıya çevirdiği vadinin büyüleyici atmosferi sayesinde eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Bu vadi aynı zamanda balon turlarını izleyebileceğiniz şehrin en iyi noktasıdır. Vadinin başlangıcında Üzümlü Kilise ismiyle anılan Aziz Theodoros Trion Kilisesi yer alır. Bu görkemli kiliseyi gezmeden yürüyüşünüze başlamamanızı öneririm.
6.GÜLLÜDERE VADİSİ
Göreme ilçe sınırında yer alan vadi bu muhteşem güzelliğini zamanla yağmur sularının şekillendirdiği yatay kayalıklar ve mevsim şartlarına göre gün batımında gül rengine dönen eşsiz renginden alıyor.
Yürüyüşünüz sırasında birçok kilise ve şapel bulabilirsiniz. Bunlardan bazıları Üç Haçlı Kilise, Ayvalı Kilise, Yovakim – Anna Kilisesi ve Sütunlu (Direkli ) Kilise gibi önemli dini yapılardır.
Burada aynı zamanda dolunay geceleri düzenlenen yürüyüş turlarına da katılabilirsiniz.
7.ZEMİ VADİSİ
Uçhisar beldesine 2.7 km uzaklıkta bulunan ve en uzun yürüyüş parkurlarından biri olan Zemi Vadisi’nin ismi, aynı adı taşıyan Zemi Deresi’nden gelmektedir.
Toplam 5.6 km uzunluğunda bir yürüyüş parkuruna sahip vadinin iki girişi bulunuyor. Biri Göreme girişi diğeri Babacık Mevki girişi. Yürüyüşünüze yokuşlu ve zor bir yol ile başlamak istemiyorsanız Babacık Mevki’ndeki girişten girmelisiniz.
Yürüyüşünüz sırasında birçok meyve ağaçlarının arasında yol alırken, mevsime bağlı olarak rastlayabileceğiniz çeşitli kuş, ve kelebek cinsleri de size eşlik edecek.
Saklı Kilise’nin de içinde yer aldığı bu vadide Sarnıç Kilisesi, Görkündere Kilisesi ve El-Nazar Kilisesi, birçok alt geçit ve tüneller de bulunmaktadır.
8.SAKLI KİLİSE
Zemi Vadisi içinde yer alan ve Aya Jones Kilisesi olarak da bilinen Saklı Kilise’nin girişi zamanında oluşan toprak kaymaları nedeniyle kapanmış ve keşfedilmesi 1957 yılında bir rastlantı sonucu olmuş. Bu nedenle Saklı Kilise olarak anılmaya başlanmış. Kilisenin duvarları ve tavanı turuncu rengin hakim olduğu dönemin benimsenen yaşayış ve dini inançlarını yansıtan oldukça özel resimler ve geometrik şekiller ile bezenmiştir.
9.KILIÇLAR VADİSİ
Göreme Açık Hava Müzesi’nin hemen karşısında bulunan Kılıçlar Vadisi burada yer alan peribacaları kılıç benzeri şekillerde olduğundan zamanında böyle bir isim almış.
Yaklaşık olarak 3 km uzunluğundaki vadiye motorlu taşıt girişi yasak. Bu nedenle trekking, atlı safari ya da ATV turu gibi etkinlikler için özellikle tercih edilen yerler arasındadır.
İçerisinde Kılıçlar Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi’nin yer aldığı vadide Kılıçlar Çayı’nı takip ederek sonunda küçük bir kanyona ulaşabilir, isterseniz kanyonun alt kısımlarına inerek gezebilirsiniz.
Yazımızın sonuna geldik Kapadokya’da yapılacak aktivitelere göz atmak için bu yazımı okuyabilirsiniz. Kapadokya Yapılacak Aktiviteler..
Yorum Yok