Yedigöller Gezi Rehberi – Yedigöller Gezilecek Yerler

yedigöller

Yedigöller Gezi Rehberi – Yedigöller Gezilecek Yerler

Yedigöller Gezi Rehberi – Yedigöller Gezilecek Yerler

Tarafıma sıkça yöneltilen “Yedigöller Gezi Rehberi” “Yedigöller Gezilecek Yerler” ve “Yedigöller Nerede Kalınır?” gibi isteklerinizi dikkate aldım ve sizin için Yedigöller gezi rehberi hazırladım.Umarım faydalı olur hazırsanız yazımıza geçelim.

Yedigöller Nerede?

Yedigöller Milli Parkı, Bolu’ya yaklaşık 40 km. mesafede Bolu’nun merkez ilçesinde bulunan Merkeşler Köyü’ne bağlıdır. Yedigöller Bölgesi 1965 yılında milli park olarak ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır.

1642 hektarlık alana yayılan Yedigöller Milli Parkı, muhteşem doğal güzelliği ile ziyaretçilerini büyüleyen ve yılın her mevsiminde birbirinden güzel manzaralar sunan, doğaseverler ve kampçılar tarafından en çok tercih edilen bölgelerden biridir.

Milli park içerisinde temel ihtiyaçların karşılanabileceği restoran ve büfe bulunmaktadır. Bir hektarlık bir alana yayılmış kamp alanında çadırla veya karavanla konaklama yapabilirsiniz.

İçerisinde birçok bitki ve ağaç türünü barındırır. Bunlardan bazıları Kayın, Meşe, Gürgen, Kızılağaç, Karaçam, Sarıçam, Köknar, Karaağaç, Ihlamur, Fındık ve Porsuk ağaçlarıdır. Mevsime bağlı olarak zambakları, sıklamen çiçeklerini ve çeşitli mantar türlerini de görebilirsiniz.

Yüzden fazla kuş türüne ve yaban hayvanlarından ayı, domuz, kurt, tilki, geyik, karaca, tavşan, sincap gibi hayvanlara ev sahipliği yapar.

Bölgede eskiden beri geyik sürülerinin yaşadığı bilinmektedir ancak zamanla yasak avlanmalar ve korumasız yaşam yaban hayvanlarının neslini tükenme noktasına getirmiştir.

Yedigöller Gezi Rehberi

yedigöller gezi rehberi

1965 yılında milli park ilan edildikten sonra soyu tükenmekte olan karaca ve geyiklerin korunması amacıyla geyik üretim istasyonları ve alabalık çiftliği kurulmuştur. Alabalık Çiftliği Mengen çevre yolu park çıkışına giderken sol sapakta karşınıza çıkıyor.

Yedigöller; kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu meydana gelmiş, yüzeyden ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı 7 adet heyelan gölünden ismini almıştır.

yedigöller gezi rehberi

Göller aralarında 100 metre yükselti farkı bulunan iki plato üzerinde oluşmuştur. Yukarı platoda İnce Göl, Sazlı Göl, Nazlı Göl, Küçük Göl, aşağı platoda ise Derin Göl, Serin Göl ve Büyük Göl yer alır.

Ortalama 780 metre yükseklikte olan platodaki göllerin en büyüğü Büyük Göl’dür. En derin yeri ise 15 metredir. Ülkemizde ilk alabalık üretme istasyonu 1969 yılında burada kurulmuştur.

Yedigöller’de kamp turu yapmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu bu göl etrafında çadır kampı yapmaktadırlar. Zeminin engebeli oluşu ve kalabalığın bu alanda yoğunlaşmasından dolayı kampınızı kurmadan önce diğer gölleri de inceleyebilirsiniz.

yedigöller gezi rehberi

Derin Göl, 20 metre uzunluğunda akan bölümü ile Büyük Göl’e bağlıdır. Bu alanda dinlenebileceğiniz bir kafeterya bulabilirsiniz.

İsterseniz ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde Büyük Göl ve Derin Göl etrafında olta balıkçılığı yapabilirsiniz. Göllerde Gölalası ve Gökkuşağı Alabalığı vardır.

Büyük Göl’ün kuzeyinde Serin Göl bulunmaktadır. Serin Göl’ün en derin bölgesi 2,5 m olarak ölçülmüştür. Serin Göl’ün çevresinde kamp kurabilir ve piknik yapabilirsiniz.

Küçük Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl çevresi yürüyüş yapmak için tercih edilir. Bu göllerin etrafında yürüyüş etkinlikleri fazla olduğundan kamp faaliyetlerinizi gerçekleştirirken rahatsızlık yaşayabilirsiniz.

Bu bölgede bungalov tarzı konaklama imkanı sunan bir yer bulunmaktadır.

yedigöller gezi rehberi

İnce Göl ile Sazlı Göl arasındaki yoldan ilerlediğinizde yolun sonunda karşınıza çıkan Geyik Üretme İstasyonu’nu ziyaret edebilirsiniz.

Küçük Göl diğerlerine oranla daha küçük olduğu için Kuru Göl diye anılıyor. Yaz döneminde neredeyse tamamen kuruyan göl, kışın yağışlarla birlikte ve Nazlı Göl’den akan sularla küçük bir göl halini alıyor.

Küçük Göl’den Büyük Göl’e doğru inerken “Pisagor Ağacı” yazan tabelayı takip ederseniz ilginç bir ağaç karşılayacak sizi. Pisagor Ağacı iki farklı kökün yukarıda birleşerek üçgen şeklini almasıyla oluşmuş Pisagor Üçgeni’ne benzetildiği için de bu ismi almıştır.

yedigöller gezilecek yerler

En geniş göllerden olan Nazlı Göl, ilk platodan 100 metre yüksekte olan ikinci platoda yer almaktadır. Nazlı Göl’ün dibinden sızdırdığı su gölün kuzeyinde bir şelale oluşmasına sebep olur. Bu yüzden “Şelale Gölü” olarak da anılır.

Yedigöller’in en sakin ve huzurlu yeri burası diyebiliriz. Eşsiz doğa manzarasının yanında sessizlik de arıyorsanız bu bölge kamp ve piknik faaliyetleriniz için en uygun sayılabilecek noktadır.

Nazlı Göl’den aşağıya patika yoldan indiğimizde önümüze Dilek Çeşmesi çıkıyor. Burada mola verip her göl için ayrı ayrı akan 7 çeşmeden su içerek dilek dileyebilirsiniz. Aynı zamanda Yedi Sular olarak da anılan çeşmede dilenen dileklerin 7 ay içinde olduğu rivayet edilir. Yine aynı yönde yürüyüşünüze devam ettiğinizde Gülen Kayalar’ı fotoğraflama imkanı bulabilirsiniz.

yedigöller gezilecek yerler

Milli park içerisindeki Kapankaya Tepesi, parkın Bolu ana yol çıkışına doğru ilerlerken Nazlı Göl’ün karşısında bir konumda yer alıyor. Kapankaya Seyir Terası’na çıktığınızda tüm gölleri bir arada görme ve bu eşsiz manzarayı fotoğraflama imkanına sahip olabilirsiniz. Bu güzergah üzerinde anıt ağaç levhasını da görmek mümkündür. Yol kenarındaki levhanın bulunduğu yerden patika takip edildiğinde “Anıt Çam” görülebilir.

Yedigöller bin bir çeşit renk cümbüşü ile içine girdiğiniz andan itibaren sizi büyüleyen doğal bir güzelliğe sahip. Doğaseverlerin sessiz sakin bir tatil için tercih ettiği, kimilerinin hafta sonları ziyaret ederek stres attığı mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Fotoğraf çekmek, kamp kurmak, piknik yapmak ve yürüyüş gibi sosyal aktivitelerinizi gerçekleştirmenin yanı sıra çeşitli cinste bitki ve ağaçlarla süslü yamaçlarıyla enfes manzaralara şahitlik edebilirsiniz.

Yedigöller’i ziyaret etmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar sezonlarıdır. Kışın yağan karın bembeyaz örtüsü ile yarattığı muhteşem manzara hiç kuşkusuz görülmeye değer ancak havanın oldukça soğuk ve yağışlı geçebilme ihtimali ile kapanan ve virajlı yollardan dolayı ulaşım zorlukları göz önüne alınarak yolculuğa çıkılmasında fayda var.

Tuğçe Şen
bakmadangezme1@gmail.com

Merhaba! Ben Tuğçe.

Yorum Yok

Post A Comment